Centrum Voor Spirituele Ontwikkeling

Nieuwsbrief Liefdeslicht

NIEUW
Chakra' s Geluidmeditaties
Kundalini verlichting
Vis
vis
vlees
vlees
kip vlees
Kip
eiwitten bronnen
eiwitten bronnen
Eiwitrijke Insecten
Insecten: perfecte bron van eiwitten.
Notenmelange
Gezonde plantaardige vetten en eiwitten
Fruitmix
Vitamine en mineraal bommetjes

Voedingsstoffen

Wij bestaan allemaal uit sterrenstof, wij zijn kosmische wezens die volledig thuis horen in het universum, net zoals de sterren en planeten. Daarom moeten wij ons ook voeden met sterrenstof: puur natuurlijke en biologische voedingsstoffen die onze planeet, de aarde, ons geeft. Daarvoor is ook licht, beschutting en de rust nodig, om je volledig te kunnen ontplooien. Dan zullen wij lichamelijk, geestelijk en spiritueel groeien en bloeien.
De voedingstoffen worden ook wel nutriënten genoemd. We kunnen de navolgende onderscheiden:

Macro nutriënten:

Brandstoffen (koolhydraten en vetten)
Vetten dienen vooral als reserve stoffen en brandstoffen
bouwstoffen (eiwitten)
Eiwitten worden als bouwstof, brandstof en transport functie gebruikt

Micro nutriënten

vitamines
mineralen
Een tekort aan mineralen en vitamines in je lichaam kan ziektes veroorzaken. Daarom noemen we mineralen en vitamines ook wel beschermende stoffen.
sporenelementen

Water, mineralen en vitamines dienen alle drie als beschermende stoffen en bouwstoffen.
Essentiële nutriënten zijn voedingsstoffen die een organisme niet zelf kan aanmaken, maar wel nodig heeft.
Natuurlijke nutriënten zijn voedingsstoffen die in de natuur ontstaan zijn en als zodanig voorkomen. Deze stoffen kunnen van plantaardige of van dierlijke oorsprong zijn.

Eiwit rijke voeding

Vis
zoals zalm, tonijn, makreel, forel, sardines, haring en kabeljauw, maar ook schaaldieren (krab, kreeft, garnalen e.a.) en schelpdieren (mossels, oesters, kokkels e.a.) bevatten heel veel eiwitten.
Vlees
zoals kip, maar ook paarden en rundvlees, lamsvlees en vooral ook wild (hert, zwijn, konijn, eend, fazant, patrijs,etc.)
Het is niet perse nodig om dagelijks vlees te eten.
Zuivel
zoals kwark, kefir, yoghurt en karnemelk, maar ook melkeiwitten (wei en caseïne)
Groenten
vooral bonen en peulvruchten. Daarnaast bevatten ook maïs, boerenkool en aardappels relatief veel eiwitten.
Eieren
zijn logischerwijs eiwitrijk (kippen, eenden, ganzen, struisvogel, kwartel).
Fruit
behoort niet echt tot de groep eiwitrijke voeding, maar er zijn wel soorten die beduidend meer eiwitten bevatten dan de overigen (bessen, avocado, banaan, mango, aardbeien).
Overige
Hierbij kun je denken aan zeewier (nori, kelp, chlorella, Spirulina, Irish moss, etc.), kiemgroenten (taugé, waterkers, tarwe gras en vele andere kiemgroenten(, pitten en zaden en noten.
Het is bij groenten wel zo dat zij ook deels uit koolhydraten bestaan.

Koolhydraat rijke voeding

Groenten
Fruit
Granen
(quinoa en boekweit)
Brood
Kies bij voorkeur voor langzame suikers zoals roggebrood, tarwekiembrood of havermout. Wil je echt brood dan is zuurdesembrood superieur aan gistbrood.

Ons lichaam heeft maar liefst vijf verschillend hormonen om glucose te maken/vinden/om te zetten/etc. Dat zijn cortisol, glucagon, adrenaline, groeihormoon en schildklierhormoon. Daar tegenover heeft het lichaam maar één hormoon om glucose op te nemen: insuline.
Als er te weinig glucose is om je hersenen in hun behoefte te voorzien, treedt een van de vijf bovenstaande hormonen in werking.
Diabetes mellitus type 2 is dus niets anders dan een uitgeputte alvleesklier, omdat deze klier zo zijn best doet om insuline te produceren om de cellen die al volgepropt zitten met glucose nog meer glucose te laten opnemen.
Vandaar de conclusie dat die grote hoeveelheden koolhydraten helemaal niet nodig zijn. De mens(achtige) heeft het miljoenen jaren gedaan met een relatief tekort.
Daar komt ook nog bij dat je, als je veel en vaak koolhydraten eet, continu veel insuline in je bloed hebt. Insuline zorgt ervoor dat glucose de cel in kan, maar vet de cel niet uit kan. Insuline belemmert dus de vetverbranding. En als je bij jouw boterham ook nog iets vettigs eet, zorgt insuline ervoor dat dit vet razendsnel opgeslagen wordt.

Vetten

Dierlijke vetten
(Vis en vlees)
Plantaardige vetten
(oliën)

Vandaag de dag weten we dat vetvrij eten niet gezond is! Het is dus belangrijk om voldoende gezonde vetten aan je voeding toe te voegen.
Een beetje vet zal de lycopeen uit tomaten, de carotenen uit je wortels, de luteïne uit de spinazie en de broodnodige voedingstoffen uit nog minstens 600 andere nutriënten beter doen opnemen.
Dus gezonde vetten zijn even belangrijk als groenten en fruit.

Gevaarlijke Vetten

Het soort vet dat echt rampzalig voor jouw gezondheid is, is transvet en beschadigd omega-6 vet.
Transvet verstopt jouw aders. Zwaar beschadigd omega-6 meervoudig en onverzadigd vet ontstaat wanneer plantaardige oliën worden gehard tot margarine en bak- en braadvet. Het zit ook in het meeste fabrieksvoedsel en in gefrituurd voedsel, zoals patat en kip nuggets, donuts, koekjes, gebakjes en crackers.

Vitamines en Mineralen

Tegenwoordig kennen we de vitamines vaak alleen nog maar van A tot Z of alles in een pil die over het algemeen synthetisch en in chemische fabrieken gemaakt worden.
De mens wordt dan gezien als een chemische fabriek waarin vitamines, maar ook chemische geneesmiddelen de belangrijkste "levensaders" zijn, echter beide uitsluitend gericht op het bestrijden van symptomen.
Nu wij een ander mensbeeld hebben meer gericht op energieën en spiritualiteit en op preventie zijn vitamines nog steeds een belangrijke bron van voeding, maar meer gericht op de holistische spirituele mens en bovenal tegen chemische vervuiling van het lichaam en meer op de bij, moeder aarde, altijd aanwezige biologische producten.
Net als in de spiritualiteit zou je kunnen zeggen: "Je hoeft niets (extra's) te doen: alles is er al aanwezig". Wij hoeven het alleen nog maar te (her)ontdekken.
Voor een uitgebreid overzicht van de vitamines en mineralen met al hun karakteristieken en werking klik hier voor een overzicht

Als je nog meer informatie of adviezen wil (voor specifieke situaties) dan kan je altijd contact met ons opnemen.

Wij raden jou ook aan om eerst onze (gratis) Persoonlijkheidstest te doen. Verder kunnen er altijd in overleg nog andere testen worden gedaan op basis waarvan wij indien gewenst een Ontwikkelplan, samen met jou, kunnen maken.

Jouw Tijd..............Jouw Pad................Jouw Keuze........

Jouw Liefde..........Jouw Geluk.............Jouw Genot.........

groenten
Groenten
zuivel
Zuivel
zeewier
Zeewier
Tauge
Taugé
Granen
Granen
Brood
Brood
Olieën
Olieën
Roomboter
Roomboter
Web Design
* Online