" Water
Centrum voor Spirituele Ontwikkeling

Water gezond en krachtige medicijn

glas water

Iedereen heeft water nodig voor een goede gezondheid, we bestaan namelijk voor ongeveer twee derde uit water. Er zijn echter genoeg mensen die te weinig water drinken en die hierdoor vaak ongemerkt in de problemen komen.
Ons lichaam kan namelijk een maand zonder vast voedsel, maar afhankelijk van de weersomstandigheden, maximaal een week zonder water. Het menselijk lichaam heeft per dag zo'n 3 liter water nodig. Ongeveer 1 liter krijgen we binnen via vast voedsel, 0,5 liter via restproducten van chemische lichaamsprocessen (oxidatiewater) en 1,5 liter via het drinken van vocht. Voedingsmiddelen zoals koffie, thee, chocolade, suiker en alcohol verminderen onze watervoorraad de dagelijkse behoefte aan vocht. Niet voor niets dat er in restaurants altijd water wordt geschonken bij rode wijn en een espresso.

Ons lichaam bestaat uit ongeveer 60.000.000.000.000 cellen ( 60 biljard) en die moeten gevoed worden met voedingsstoffen en ontdaan van afvalstoffen. Het oplosmiddel waar dat in gebeurd is water. Het waterpeil in onze cellen is afhankelijk van de hoeveelheid extracellulaire vocht, het vocht buiten de cellen maar wel in ons lichaam. In ons lichaam hebben we in totaal 25 liter water in alle cellen, tussen de cellen bevindt zich 12 liter water en in ons bloed hebben we 5 liter water circuleren. Water functioneert dus als transportmedium van en naar de cellen, maar ook als warmtebuffer.
Baby's bestaan voor meer dan 80% uit water. Volwassenen bestonden vroeger volgens de boeken ook voor 80% uit water en tegenwoordig nog maar voor 60%. Of we nu langzaam uitdrogen, of dat de meetmethodes inmiddels zijn verbeterd is onduidelijk, maar velen van ons hebben wel een chronisch vochttekort. Bij een chronische dehydratie, waar je ongemerkt aan gewend raakt, kunnen jouw lichaamscellen zich niet meer ontdoen van afvalstoffen en vergiftig jij jezelf langzaam. Een vochttekort is een echte sluipmoordenaar! Zorg dat je dus altijd goed gehydrateerd bent.

Gedeelte van het lichaam %Water
Hersenen 80 - 85
Nieren 83 - 88
Spieren 73 - 78
Bloed 90 - 93
Botten 13 - 22

We verliezen per dag 0,5 liter vocht via onze huid, 0,5 liter via het ademhalen, ruim 1,5 liter via de urine en slechts 0,1 liter via de ontlasting. De dikke darm heeft als taak om vocht te resorberen omdat het lichaam erg zuinig is.

Tekenen vochttekort

 • Vaak hoofdpijn
 • Weinig energie, moe
 • Donkere urine
 • Slechte concentratie
 • Obstipatie
 • Slechte adem
 • Beslagen tong
 • Spierkrampen
 • Verlies elasticiteit huid
 • Droge mond
 • Snelle hartslag
 • Doffe huid
 • Droge ogen
 • Gewrichtspijn

Water is het goedkoopste medicijn dat er is. Het beste kun je kiezen voor bergwater, maar dit is niet in Nederland beschikbaar. In Nederland hebben we het beste kraanwater ter wereld. Het wordt getest op ongeveer 65 toxines, flessenwater slechts op 15. Bij water uit de kraan raden wij jou aan om een filter te gebruiken, maar deze vangt ook de mineralen eruit, dat kun je dan eventueel aanvullen met Keltisch zeezout. Flessenwater wordt ook wel mineraalwater genoemd, maar bevat eigenlijk erg weinig mineralen.
Niet alleen de hoeveelheid mineralen (calcium en magnesium) zegt iets over de kwaliteit van het drinkwater, ook de pH (zuurtegraad) is belangrijk. Kraanwater zit in Nederland gemiddeld op 8 en spawater op 6.
Als je echt een goede bron van alkalisch vocht wil hebben kun je het beste kiezen voor fruit:

fruitwater
Soort fruit Percentage water Ph
Komkommer 96 10
Watermeloen 96 9
Ananas 95 9
Bladgroen 95 9
Blauwe bessen 95 9
Tomaat 94 8
Sinaasappels 90 9
Peer 89 9

Water heeft ook een geheugen, de Japanner Masaru Emoto heeft hier erg veel onderzoek gedaan:
Hij toonde aan dat het uitmaakt wat voor gedachten en woorden je uit in de richting van water. Zo heeft muziek ook een hele grote invloed op water. Dus ook jouw cellen reageren op jouw gemoedstoedtand.
Zo maakt ook homeopathie dankbaar gebruik van het geheugen van water voor haar geneeskrachtige werking. Je kunt ook het water laden met jouw lichaamseigen energie waardoor het veel beter opgenomen wordt. Er zijn ontzettend veel water vitalisers op de markt die water ook energetisch kunnen reinigen. Wij kunnen daar zelf niet veel over zeggen omdat deze apparaten vaak de nodige investeringen vergen en wij drinken liever dranken en water dat wij zelf met onze handen energetiseren.

Om terug te komen op het water en jouw gezondheid: water drinken is dus van levensbelang! Luister naar je lichaam als je dorst hebt. Als je niet van water drinken houdt, dan kun je het wat opvrolijken met wat mineraalzout of je maakt elke dag een kan klaar waaraan je munt, sinaasappel, citroen of een beetje komkommer toevoegt. Wedden dat die kan het eind van de dag niet haalt? Kruidenthee is ook een prima manier om je vocht aan te vullen. Vruchtendranken niet, omdat daar erg veel suikers inzitten.
Water kan er ook voor zorgen dat je afvalt, omdat je lichaam de gifstoffen niet hoeft op te slaan in het vet van de cellen maar het kan afvoeren via de ontlasting en de nieren. Overigens geeft water ook een verzadigd gevoel en daardoor eet je minder. Drinken terwijl je eet valt niet aan te raden i.v.m. het verdunnen van de spijsverteringsenzymen. Probeer het signaal dorst te voorkomen en drink regelmatig.
Als je meer wilt weten over dit onderwerp, dan raden wij jou het boek van Fereydoon Batmanghelidj aan over Water – het goedkoopste medicijn – "Je bent niet ziek, je hebt dorst".

Als je nog verder informatie wil over voeding en vitaliteit en de preventieve werking daarvan kun je contact met ons opnemen.Terugpijl Terug naar voedingsmiddelen.
Terugpijl Terug naar overzicht informatie