Centrum voor Spirituele Ontwikkeling

Ademhaling

Buikademhaling

Heel veel mensen ademen "normaal" en doen de spontane ademhaling, ook wel de natuurlijke ademhaling genoemd. Deze ademhaling doe je zonder erbij na te denken en is zeer oppervlakkig. Meestal zo'n 18 keer per minuut.
buikademhaling De ademhaling die wij voorstaan en proberen te bereiken is ontspannen, diep en regelmatig. Meestal 3 à 6 keer per minuut. Deze zorgt voor een goede zuurstof opname en meer Chi energie in het lichaam. Ook haalt het onze aandacht van het hoofd naar de buik. Het kan dus ook zeer stress verlagend werken en de stress zelfs helemaal wegnemen, met alle positieve gevolgen voor de hormoon productie en daaraan gekoppeld onze gezondheid.
Tevens vergroten we de capaciteit van de longen, de spieren tussen de ribben worden versterkt en het middenrif wordt heel soepel gemaakt. Bij het inademen zet de onderbuik uit naar alle kanten. Als er lucht in de longen stroomt en we houden met de ribspieren het uitzetten van de borstkas lichtjes tegen, dan zal het middenrif naar onder gedrukt worden. Hierdoor gaan de ingewanden naar alle kanten in de buik drukken. Maak de druk in de buik niet te groot, blijf altijd zacht. Anders ga je de bekkenbodem kwetsen (urine verlies). Bij het uitademen gaat de lucht naar buiten, het middenrif gaat weer naar boven en de onderbuik gaat terug naar binnen. Doe deze oefening langzaam, ontspannen, diep en regelmatig. Doe deze oefening stap voor stap, overhaast niets en doe hem niet langer dan 10 minuten, anders wordt de ademhalingsspier te overspannen.
Deze buikademhaling geeft ons een ontspannen en rustig gevoel. Het middenrif (verbinding van de borstkas en de ribben naar de buik) wordt hierdoor soepel gemaakt, waardoor de spanning op de borstkas gaat verminderen, ingewanden worden gemasseerd, de longcapaciteit wordt vergroot, er kan meer verse lucht ingeademd worden en meer koolstofdioxide uitgeademd worden, de kwaliteit van het bloed verbeterd hierdoor en het is beter voor het hart. Dit is omdat de buikademhaling een opwaartse druk maakt, waardoor het bloed beter rond kan gepompt worden.

Omgekeerde ademhaling.

Omgekeerde Ademhaling
Als we deze buikademhaling goed ontwikkeld hebben en we voelen ons er goed mee, kunnen we van hieruit naar de omgekeerde ademhaling gaan. Deze wordt ook de voor geboorteademhaling genoemd. Dit is zoals een kind dat nog in de buik van de moeder zit. Het kind krijgt voeding via de navelstreng (inademen, buik in) en geeft afvalstoffen terug af via de navelstreng (uitademen, buik uit). Deze ademhaling is net het omgekeerde van de buikademhaling.

Bij deze ademhaling kan men nog meer lucht in en uit de longen drukken. Bij het inademen trekt alles in de buik naar binnen en het middenrif wordt zacht naar boven gedrukt. De lucht komt via de longen naar binnen hierdoor gaat het middenrif naar onder drukken. Bij het uitademen gaat de lucht naar buiten, het middenrif gaat naar boven en onderbuik terug naar buiten waardoor het bekken naar beneden beweegt. Nu ontstaat er een vacuüm in de buik, daar waar ons "dantian" punt ligt.


De dantian, ook wel Tan T'ien genoemd, wordt opgedeeld in:

Specifiek de lage dantian: In de Japanse en Chinese traditie is dat het zwaartepunt van het lichaam en de zetel van de interne energie, qi of chi genaamd, van het menselijk lichaam. Dit punt kun je gebruiken als basis van jouw lichaamskracht.


De lucht die we inademen is Yin energie. Het vacuüm in de buik is Yang energie. Dus bij deze ademhaling gaan we de Yin en de Yang energie samen brengen en terug scheiden. We gaan hierdoor energie aanmaken in het dantian punt. Als we deze ademhaling eerst zouden gaan oefenen voor de buikademhaling, dan kan de spanning op de borstkas vergroten en dit is zeer slecht voor het hart (hart kloppingen en/of overslag ook hartritme stoornissen genoemd). Doe deze ademhalingsoefening in het begin niet langer dan 3 minuten. Oefen altijd stap voor stap en regelmatig.

Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen.Terugpijl Terug naar spirituele voeding.

Terugpijl Terug naar vitaliteit.